Комітет Ради закликав заборонити продаж ліків дітям

Глава Комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький закликав на позачерговому засіданні розглянути законопроєкт про заборону продажу лікарських препаратів дітям.

Про це він написав у Telegram-каналі.

Радуцький зазначив, що з початку 2021 року правоохоронці фіксують значне збільшення кількості спроб дитячих самогубств. Упродовж минулого року було 123 випадки, з січня по березень нинішнього – вже 101.

За статистикою ВООЗ, при спробах вкоротити собі віку у 60% випадків підлітки обирають пігулки. 

«Це найбільш доступний для дітей спосіб заподіяти собі шкоди», - повідомив глава Комітету.

Крім того, Радуцький нагадав, що ще у лютому Комітет здоров’я нації запропонував заборону продажу медичних препаратів особам до 14 років (законопроєкт №5122).

«Майже місяць ця законодавча ініціатива перебувала на порядку денному Верховної Ради. Але нині робота парламенту заблокована – народні депутати розглядають правки до Земельного кодексу, які надійшли від опозиційних фракцій. Цей тиждень пленарний. Закликаю колег включити законопроєкт №5122 до порядку денного одного з найближчих позачергових засідань. Це питання потрібно розглянути терміново», - наголосив він.

Радуцький підкреслив, що заборона продажу ліків особам до 14 років – «це лише перший крок для подолання цієї проблеми».

«Найближчим часом виконавчій владі потрібно розробити комплексну програму для боротьби зі зростанням кількості дитячих самогубств», - додав глава Комітету.