Комітет з питань правоохоронної діяльності рекомендує ухвалити законопроєкт про обіг вогнепальної зброї

Парламентський Комітет з питань правоохоронної діяльності ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти за основу проєкт Закону №4335 про обіг цивільної вогнепальної зброї та бойових припасів до неї.

Про це повідомляє пресслужба Комітету.

Згідно із законопроєктом, право на користування цивільною зброєю громадяни можуть отримати:

  • якщо немає медичних протипоказань;
  • якщо не мають судимості, що погашена чи знята у встановленому законом порядку;
  • якщо не притягалися до адміністративної відповідальності протягом останнього року за статтями 130, 172, 172, 173, 173, 173, 174, 183, 184, 185, 186, 186, 187, 190-195, 203, 203, 204, 204-204.

Депутати пропонують запровадити посвідчення власника зброї (за аналогією з посвідченням водія). Там мають вказувати категорії зброї, яку може отримати власник посвідчення. На кожну одиницю зброї також повинен бути техпаспорт із даними про власника та серійний номер зброї. Ось такі категорії зброї пропонують ввести:

А — автоматична вогнепальна зброя;

В — гладкоствольна короткоствольна вогнепальна зброя (травматична);

С — короткоствольна вогнепальна зброя;

D — довгоствольна вогнепальна гладкоствольна зброя;

Е — довгоствольна вогнепальна нарізна та комбінована вогнепальна зброя.

Власників зброї хочуть зобов'язати страхувати цивільну відповідальність за шкоду, яку вони можуть заподіяти іншим людям чи їхньому майну через володіння зброєю.

Також депутати пропонують запровадити курси з вивчення матеріальної частини зброї, правил поводження та її застосування. Крім того, у разі ухвалення закону має з'явитися Єдиний держреєстр цивільної зброї.

Законопроєкт також має врегулювати питання набуття у власність цивільної зброї юридичними особами й установити засади ведення спеціального обігу вогнепальної зброї та бойових припасів і діяльності стрілецьких тирів та стрільбищ.

Комітет розглядав ще один альтернативний законопроєкт №4335-1 про цивільну зброю та боєприпаси, але його відхилили й рекомендували ухвалити №4335.

Окремим законопроєктом №4336 депутати пропонують внести зміни до Кодексу адмінпорушень і Кримінального кодексу. Зокрема, згідно зі змінами до Кодексу адмінпорушень, громадянина можуть позбавити права володіння цивільною зброєю від 3 до 5 років або до 10 років у разі систематичного порушення порядку користування цим правом.