Європарламент може заморозити перемовини про вступ Грузії в ЄС через закон про «іноагентів»

Депутати Європарламенту підготували проєкт резолюції, у якій закликають Євросоюз не починати перемовини з Грузією про членство, якщо в країні набере чинності закон «Про прозорість іноземного впливу».

Про це повідомляє «Эхо Кавказа» після ознайомлення з проєктом резолюції.

Спочатку до Європарламенту внесли чотири проєкти резолюції, проте до початку дебатів додали п'ятий варіант. Станом на 23 квітня автори п'яти робочих версій погодили загальний текст. 

За даними видання, на цьому етапі в робочій версії погодженої резолюції немає заклику запровадити санкції проти засновника грузинської партії влади Бідзіни Іванішвілі, депутатів «Грузинської мрії» або високопосадовців. 

Також у цьому варіанті резолюція не передбачає ані припинення фінансової допомоги Грузії, ані перегляду питання лібералізації візового режиму. Утім, до голосування у проєкт ще можуть бути внесені поправки.

Наразі в проєкті резолюції йдеться, що Європейський парламент засуджує повторне внесення до парламенту законопроєкту «Про прозорість іноземного впливу»; зауважується, що цей законопроєкт не відповідає цінностям ЄС, суперечить амбіціям Грузії щодо вступу до Європейського Союзу, завдає шкоди репутації країни та ставить під загрозу її євроатлантичну інтеграцію.

Зокрема, у Європарламенті вважають, що доки такий закон буде чинним, ЄС не слід розпочинати переговори про вступ з Грузією.

Тому високопосадовці закликали «Грузинську мрію» відкликати закон, нагадавши, що країні надали статус кандидата із застереженням, що будуть зроблені відповідні кроки. Зокрема для вільного функціонування громадянського суспільства і боротьби з дезінформацією про Європейський Союз і його цінності.

За остаточний варіант резолюції депутати Європарламенту проголосують у четвер, 25 квітня.