Кривонос розповів, як українські десантники могли відбити Крим і хто зірвав спецоперацію в 2014 році

Українські військові готували секретну десантну операцію, щоб відбити Крим під час анексії 2014 року. На півострів планували перекинути найбоєздатніші підрозділи Повітряно-десантних військ України.

Про це розповів колишній заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони України, в 2014-му році - начальник Управління спеціальних операцій Генерального штабу Сергій Кривонос у фільмі журналістів Крим.Реалії.

Він зазначив, що в Генштабі був розроблений трьохетапний план звільнення півострова.

Коли операція стартувала, в Криму на планових навчаннях вже перебувала розвідрота 25 повітряно-десантної бригади ЗСУ. Планували також перекинути розвідників з Кіровоградського полку спеціального призначення та 79-ю повітряно-десантну бригаду з Миколаєва.

"ВСУ розглядали варіант захоплення наших територій. І багато військових частин були орієнтовані діяти згідно з цим планом, щоб відбити можливі спроби захоплення територій. Серед них і частини ВДВ: 25 повітряно-десантна бригада і 79 аеромобільна бригада. Вони повинні були увійти до Криму, зайняти позиції і посилити ті угруповання в Криму, які були в той час у Збройних силах України", - розповів Кривонос.

Операції завадило те, що базована в Перевальному 36 бригада — одна з найбільш боєздатних українських частин у Криму — була здана росіянам її командиром Сергієм Стороженком.