КСУ скасував кримінальну відповідальність за недостовірне декларування - ЗМІ

Конституційний суд України на закритому засіданні 27 жовтня визнав неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання за недостовірне декларування.

Відповідне рішення ухвалила Велика палата під час засідання, повідомив Укрінформу обізнаний співрозмовник у суді.

Крім того, суд також визнав неконституційними контрольні повноваження Національного агентства з запобігання корупції.

При цьому співрозмовник агентства зауважив, що зобов'язання декларувати майно суд визнав конституційним.

Як зазначається, стаття 366-1 ККУ передбачає відповідальність у вигляді штрафу чи позбавлення волі за подання суб’єктом декларування завідомо недостовірних відомостей у декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

У пресслужбі КС повідомили, що на засіданні було розглянуто справи за поданням 47 народних депутатів щодо конституційності положень законів, які складають так звану антикорупційну платформу. 

Зокрема, парламентарії оскаржили окремі положення законів «Про запобігання корупції», «Про прокуратуру», «Про Національне антикорупційне бюро України», «Про Державне бюро розслідувань», «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів», Кримінального і Цивільного процесуального кодексів України.