Київські митники вилучили партію медпрепаратів вартістю біля 2 мільйонів гривень

В міжнародному аеропорту "Бориспіль" київські митники вилучили дві валізи медичних препаратів вартістю біля 2 мільйонів гривень, які громадянин Кувейту намагався вивезти до Стамбулу.

Про це повідомляє пресслужба Київської митниці.

Як зазначається, маючи попередню інформацію, митники мали достатньо підстав для огляду багажу та ручної поклажі одного з авіапасажирів, який відлітав до Туреччини.

"У двох валізах 39-річного громадянина Кувейту, який прямував через «зелений коридор», не залишилося місця для особистих речей, оскільки вони до верху були щільно заповнені загалом 10,8 тисячами блістерів по 14 капсул в кожному медичного препарату «Лірика» (прегабалін) ТМ Pfizer", - йдеться у повідомленні.

Митники пояснюють, що цей лікарський засіб при неконтрольованому вживанні перетворюється на справжній наркотик. Наркотичний ефект цього препарату був виявлений відносно недавно. В медицині його застосовують для усунення симптомів порушення діяльності центральної нервової системи, а також при ряді хронічних хвороб. Саме протисудомний ефект препарата «Лірика» став причиною його поширення серед наркоманів, які за його допомогою позбавляються від нападів «ломки».

"Як така кількість препарату, який відпускається лише за рецептом, опинилася в руках одного іноземця - питання для з’ясування", - додали у митниці.

Правоохоронці склали протокол про порушення митних правил за ст. 471 Митного кодексу України. За це передбачений штраф у 1 700 грн та конфіскація товарів.

Зазначається, що було вилучено 151,2 тисячі пігулок препарату. За відкритою інформацією з мережі Інтернет, вартість такої партії препарату складає близько 2 млн гривень.