«Київський метрополітен» та «Київпастранс» просять владу або підвищити ціну на проїзд, або видялити гроші для допомоги

КП «Київський метрополітен» і КП «Київпастранс» просять владу столиці або підвищити ціну за проїзд до 21 грн, або виділити додаткові гроші із бюджету міста для підтримки підприємств під час пандемії.

Про це йдеться у колективному зверненні комунальних підприємств, яке опублікували на сайті «Київського метрополітену».

Зокрема, у «Київському метрополітені» кажуть, що у 2020 році пасажиропотік скоротився удвічі у порівнянні з 2019 роком — до 279,5 млн пасажирів, а за перші чотири місяці 2021 року метрополітен перевіз всього 85,2 млн пасажирів. Така ситуація призвела до соціальної напруги на підприємстві через ризик затримки або невиплати зарплати.

Крім того, «Київський метрополітен» отримав інформацію про переведення адміністративного персоналу на 4-денний робочий тиждень. Це рішення торкнеться близько 3000 працівників, які будуть недоотримувати п'яту частину своєї зарплати. 

Підприємство бачить два можливі вирішення проблеми: або підтримка грошима з міського бюджету, або перегляд тарифу на проїзд.

«Згідно з розрахунками на 2021 рік, планова економічно обґрунтована собівартість перевезення 1 пасажира складає 20,04 грн, а економічно обґрунтований тариф на 2021 рік становить 21,05 гривні. При цьому на сьогодні дохід від 1 пасажира складає 6,28 коп., а перевезення загальнодержавних пільгових категорій не компенсовується», - йдеться у зверненні столичного метро.

У свою чергу в «Київпастрансі» заявили, що їхні перевезення впали на 39,9%. При цьому тарифи на електроенергію підвищились в 1,2 раза, а мінімальна зарплата — в 1,75 раза. Там також нарікають на гострий дефіцит кадрів через відставання середньої зарплати своїх працівників від середньої зарплати у Києві.

Так, за розрахунками перевізника, економічно обґрунтовані тарифи на 2021 рік — 25,18 грн на проїзд наземними видами транспорту (трамвай, тролейбус, автобус) та 78,90 грн на проїзд міською електричкою.

Зазначимо, що востаннє тарифи на проїзд у комунальному транспорті Києва переглянули у 2018 році. Тоді ціну підвищили до 8 гривень на усі види транспорту.