Медики остерігаються вакцинуватися препаратом, який привіз Степанов з Індії - Порошенко

П’ятий президент, лідер партії «Європейська солідарність» Петро Порошенко наголосив, що ситуація із закупівлею вакцин для щеплення українських громадян проти коронавірусу катастрофічна. 

Про це він заявив на Погоджувальній раді, передає пресслужба політсили.

«Я щойно повернувся з Прикарпаття, де критична ситуація з точки зору протидії пандемії і захисту людей. Загальновідома причина, чому це сталося. Тому що на сьогоднішній день вже більшість лікарів стверджує, що ми маємо, в тому числі на Прикарпатті, нові штами, а розповсюдилося це через незакритий Буковель. Тому що хтось ніяк не нажреться і ніяк не відпочине. І досі зараз Буковель працює, а власники набивають кишені», – зазначив Порошенко.

Він підкреслив, що в лікарнях на Прикарпатті, де йому вдалося побувати, немає жодного вільного ліжка, обладнаного киснем.

«Процес  обладнання киснем на сьогоднішній день де-факто зупинився. Вони тримають в реанімації два вільних ліжка для хворих. І привезені благодійниками, в тому числі нашою командою, кисневі концентратори ситуацію не вирішують. В більшості країн світу, де розпочалася своєчасна вакцинація, ці темпи розповсюдження хвороби значно впали. Це не тільки Ізраїль, подивіться – Велика Британія на сьогодні має найнижчі темпи розповсюдження, починаючи з вересня минулого року», – наголосив п'ятий президент.

Також Порошенко зауважив, що медики остерігаються вакцинуватися препаратом, який привіз в Україну з Індії очільник Міністерства охорони здоров'я Максим Степанов.

«Сьогодні забезпечення вакцинами – це змагання, коли кожна з країн за себе. Так от, президент Зеленський програв це змагання в Європі, і Україна зайняла завдяки йому останнє місце. В тому числі з причин, які зазначені в резолюції Європарламенту. Я дуже раджу уважно їх вивчити», – наголосив лідер «ЄС».

Він нагадав, що у своєї резолюції Європарламент попереджає Україну негайно подолати корупцію, яка продовжує існувати у сфері охорони здоров’я, особливо в Міністерстві охорони здоров’я, та ефективно розслідувати всі факти корупції, зокрема при закупівлі медичного обладнання і вакцин проти COVID-19.

«Коли ви збираєтеся запрошувати (на годину запитань до уряду, - ред.) міністра охорони здоров’я, то обов’язково треба запросити керівника НАБУ, який порушив справу і розслідує корупцію, і генерального прокурора. В іншому випадку це знову будуть солодкі співи», – резюмував Порошенко.