Міноборони планує скоротити список військовозобов'язаних професій для жінок

Міністерство оборони України планує скоротити список професій, представниці яких мають стати на військовий облік.

Про це повідомив голова парламентського Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, депутат від фракції «Слуга народу» Олександр Завітневич у Facebook.

Він зазначив, що обговорив це питання з міністром оборони Олексієм Резніковим і вони дійшли згоди, що перелік переглянуть «в бік зменшення та здорового глузду», бо там є професії, «які дійсно не знадобляться Збройним силам та іншим військовим формуванням».

Водночас Завітневич наголосив, що сама ініціатива є правильною. 

«Країна повинна знати свої резерви, ми повинні бути готовими, бо ситуація зобов’язує», — зазначив нардеп.

Нагадаємо, 17 грудня набрав чинності наказ №313 Міністерства оборони України про затвердження Переліку спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов'язаних.

У переліку є багато поширених професій, зокрема лікарі, програмісти, юристи та водії. Проте є й такі професії, які доволі далекі від військової сфери - фотографи, бибібліотекарі та навіть фахівці у галузі страхування. 

Зазначається, що військовий облік не є строковою службою. Він необхідний, щоб розуміти кого і де можливо залучити до оборони держави у разі такої необхідності.