МОН просить ДПСУ не застосовувати адмінзаходи для громадян з окупованих територій, які хочуть навчатися в українських вишах

Окупаційна влада забороняє перетин через КПВВ особам, які проживають на тимчасово окупованих територіях (ТОТ) України та виявили бажання навчатися в закладах освіти на території, підконтрольній українській владі. При цьому вони змушені порушувати порядок в’їзду через лінію розмежування та кордон, щоб все ж подати документи.

Про це повідомляє пресслужба Міністерство освіти і науки.

"Міністерство освіти і науки України засуджує дії окупаційної влади і наголошує на недопущенні порушень прав дітей вільно обирати заклад освіти для реалізації свого права на здобуття освіти", - йдеться у повідомленні.

Наразі громадяни України, які перебувають у зонах тимчасової окупації, вимушені перетинати державний кордон України без дотримання встановлених норм.

Чинним законодавством України передбачені певні адміністративні покарання за порушення порядку в'їзду та виїзду з тимчасово окупованої території України, а також за незаконний перетин кордону. Передбачається штраф від 3400 до 8500 грн або адміністративний арешт на строк до 15 діб.

Міністерство освіти і науки звернулося до Державної прикордонної служби України з проханням розглянути питання щодо незастосування заходів адміністративного впливу на громадян України, які мають бажання вступити на навчання до закладів фахової передвищої та вищої освіти за програмами «Донбас-Україна» та «Крим-Україна», і надати роз’яснення. 

"МОН у межах компетенції вживає всіх необхідних заходів, щоб забезпечити можливість громадянам з окупованих територій вступати до закладів освіти України", - зазначили у відомстві.

Також Міносвіти розгляне питання щодо продовження термінів вступної кампанії для осіб з ТОТ на місця державного замовлення.