МОЗ дозволило вакцинувати проти COVID-19 громадських діячів «залишками» доз вакцин

Міністерство охорони здоров'я дозволило від початку вакцинальної кампанії в Україні використовувати можливі залишки вакцин Covishield для щеплення громадських діячів з метою популяризації імунізації проти COVID-19.

Про це повідомляє Центр громадського здоров'я.

Відповідний наказ №369 підписав міністр охорони здоров’я України Максим Степанов 1 березня.

Згідно з наказом, аби зменшити ризик недовикористання вакцини Covishield з уже відкритих флаконів, рекомендовано вакцинувати громадських діячів, діячів культури та спорту, лідерів релігійних спільнот тощо у випадках, коли під час вакцинальної сесії проти COVID-19:

  • зафіксовано відмову від вакцинації серед тих людей, які попередньо давали згоду на щеплення;
  • виявлено протипоказання до вакцинації у тих, які прийшли на вакцинальну сесію;
  • кількість людей, що вакцинуються в день роботи мобільної бригади, недостатня для повного використання (10 доз з одного флакона) всіх відкритих флаконів з вакциною.

У ЦГЗ пояснили, що вакцину Covishield поставляють в Україну у багатодозних флаконах. Кожен флакон вакцини містить 10 доз препарату. Після відкриття флакона вакцина має бути використана протягом 6 годин, скільки й триває одна сесія мобільної виїзної бригади. Повторне заморожування вже відкритого флакона або використання його після 6 годин з моменту відкриття заборонене. У таких випадках невикористані дози вакцини мають бути утилізовані.

Нагадаємо, вакцинація проти COVID-19 в Україні розпочалася 24 лютого із прибуттям першої партії вакцини Covishield виробництва Serum Institute of India (Інститут сироватки крові, Індія) у кількості 500 000 доз.