На Алеї Небесної сотні встановили декорації з радянським інтер'єром

У Києві на Алеї Героїв Небесної сотні зранку 17 серпня встановлювали декорації з радянським інтер'єром. 

Про це одним із перших повідомив журналіст Богдан Кутєпов у Facebook.

У свою чергу міський голова Києва Віталій Кличко зазначив, що встановлення інсталяції погоджували з Музеєм Революції гідності. Водночас місто дозволів на перформанси не видавало. 

«Організацією відзначення Дня Незалежності, зокрема, концепцією та декораціями для святкових заходів опікується Офіс президента», - написав міський голова. 

За його словами, за розпорядженням КМДА до 30-річчя незалежності на Алеї відбудеться покладання квітів.

«Зараз якийсь "95 квартал" ми влаштовувати не збираємось», - наголосив Кличко, додавши, що дасть доручення департаменту благоустрою прибрати декорації.

Як повідомляє Громадське, представники «Національного корпусу» намагалися повалити декорації. Між ними та поліцією сталися сутички. Одного активіста затримали, ще трьох - оточили поліцейські.

У Музеї Революції гідності заявили, що їх усно повідомили про необхідність облаштувати простір на алеї для відзначення 30-річчя незалежності. Організатори повідомили, що планується інсталяція, яка символізує шлях українців до проголошення незалежності: від трипілля та до сьогодення.

«Ми наголосили, що недопустимо вносити будь-які зміни в народний меморіал, конструкції не повинні пошкоджувати бруківку, всі дії мають бути погодженими з Офісом генерального прокурора. Також зі свого боку представники Музею звернули увагу на недопустимість дій, меседжів та візуального ряду, які можуть ображати пам’ять Героїв Небесної Сотні», — йдеться у заяві музею.

Водночас зазначають, що не отримували офіційного листа з детальним описом облаштування алеї. У Музеї кажуть, що проведення таких заходів як святкування незалежності погоджується з КМДА, а адміністрацію Музею потрібно лише ставити до відома.

Крім того, музей не може заборонити чи дозволити організацію заходів, чи впливати на їхній сценарій.

«Ми завжди звертаємо увагу організаторів на меморіальний статус алеї та дбаємо про збереження пам’яток, пов’язаних з Революцією гідності. Вважаємо, що ситуація, яка склалась, викликана насамперед відсутністю комунікації організаторів, зокрема органів влади, із громадськістю», — підсумували у музеї.