На окупованому Донбасі бойовики утримують у незаконних в'язницях понад 3,5 тисячі українців - МЗС

На окупованих територіях Донбасу працюють понад 160 незаконних в'язниць, де утримують понад 3,5 тисячі українців.

Про це заявила у Facebook заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова з посиланням на дані Офісу генпрокурора.

«За даними Генеральної прокуратури, в окупованих Донецьку та Луганську понад 160 подібних незаконних об'єктів та понад 3500 громадян України, які незаконно утримуються в них», - наголосила дипломатка.

Вона зауважила, що вже восьмий рік поспіль на окупованих територіях Донбасу здійснюються злочини проти громадян України: тортури та психологічний тиск на незаконно затриманих як на тимчасово окупованих територіях України, так і на території Росії.

Джапарова закликала спільними зусиллями закрити всі секретні в’язниці на окупованих територіях Донецької та Луганської областей, а також вимагати безперешкодного доступу правозахисними організаціями до всіх місць позбавлення волі та можливості повноцінного конфіденційного спілкування з усіма затриманими.

«Хочу пригадати, що навіть спеціальному доповідачеві ООН з питань запобігання катуванням пану Нілсу Мельцеру російська окупаційна влада відмовила у повному та безперешкодному доступі до місць затримання на Донбасі під час його візиту до України у 2018 році», - сказала заступниця глави МЗС.

Вона також нагадала, що прикладом таких незаконних в'язниць на окупованих територіях Донбасу є «Ізоляція». Бойовики самопроголошеної «ДНР» захопили однойменний артзавод у червні 2014 року й облаштували там в'язницю. Зокрема, в «Ізоляції» утримували журналіста Станіслава Асєєва, якого звільнили з полону в грудні 2019 року. 

За даними поліції, на території колишнього заводу бойовики облаштували «катувальну базу», де силоміць утримували цивільних, полонених військовослужбовців ЗСУ та інших формувань, залучених до проведення операції Об'єднаних сил.

Як зазначають в Офісі генпрокурора, наразі викрили ключовий керівний склад незаконного місця позбавлення волі та основних виконавців злочинів, вчинених там. Загалом вже 15 фігурантам заочно повідомлено про підозру у порушенні законів та звичаїв війни на території «Ізоляції» та встановлено близько 170 постраждалих.