На Прикарпатті з державної свердловини незаконно видобули нафти на понад мільйон гривень

Служба безпеки України в Івано-Франківській області блокувала незаконний видобуток нафти з державної свердловини. Зловмисники загалом встигли викачати «чорного золота» на понад мільйон гривень. Про це повідомила пресслужба СБУ.

Оперативники встановили, що підприємство з іноземними інвестиціями без дозволів та сплати відповідних зборів налагодило видобуток нафти зі свердловини державного фонду в Долинському районі Прикарпаття. Ділки встигли видобути нафти на понад 1 мільйон гривень за ринковими цінами та незаконно продати її на нафтопереробні заводи на сході України. Для легалізації сировини зловмисники продавали ресурс під виглядом законних господарських операцій.

За попередньою версією слідства, підприємцям отримати доступ до свердловини допомогли посадовці державної установи, на балансі якого з науково-дослідною метою перебувала свердловина.

Як кажуть в СБУ, надалі порушники закону хотіли нелегально видобувати нафту і на інших свердловинах цього закладу.

Під час обшуків правоохоронці вилучили 40 тонн нафти, документи, чорнові записи, печатки, комп’ютерну техніку, мобільні телефони та майже 130 тисяч гривень.

Аби оцінити загальну шкоду довкіллю від розлитої нафти залучили експертів.

За фактом порушили кримінальні справи за ст. 191 та ст. 204 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем; незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів).

Наразі слідчі встановлюють інших людей, які можуть бути причетні до злочину.