На тлі політичної кризи в Білорусі Мінцифри хоче переманити в Україну білоруських айтішників

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров хоче переманити до України тисячі працівників з IT-сектору Білорусі, бо в країні серйозна політична криза і влада, зокрема, вимикає інтернет. Про це Федоров написав у Facebook.

Він нагадав, що IT-сектор динамічно розвивався у Білорусі та є найбільш прогресивною сферою бізнесу в країні, яка забезпечує близько 10% ВВП (насправді 6,5%).

«Нещодавні серйозні обмеження з доступом до мережі Інтернет, мобільним зв'язком та систематичні перебої в роботі банківської системи змушують ІТ-компанії Білорусі шукати можливості для переїзду в інші країни», — зазначає міністр.

Саме тому Федоров хоче заманити білоруських айтішників до України та спростити їм умови роботи і проживання.

Так, українська IT-компанія може запросити на роботу іноземця, який надав з документів лише копії свого паспорта із завіреним перекладом та кольорове фото 3,5х4,5.

«Потім компанія звертається із заявою до Центру зайнятості, до якої додає копії паспорта іноземця, фото та проєкт трудової угоди з ним. Протягом 5-7 днів Центр зайнятості видає такий дозвіл. Все. Іноземець може легально проживати та працювати в Україні», — обіцяє очільник Мінцифри.

Крім цього, український уряд хоче забезпечити еміграцію до України 5 тисяч висококваліфікованих ІТ-спеціалістів. Вони можуть отримати посвідку на постійне проживання та роботу в Україні впродовж 10 років.

У межах цих квот іноземці зможуть працювати на таких самих умовах, що й українці, вони зможуть не прив’язуватися до конкретних термінів перебування в нашій країні та до конкретного місця роботи чи посади. Також вони можуть стати приватними підприємцями та емігрувати до України разом зі своїми родинами.

«5000 квот розподілені по областях України, в яких зосереджена найбільша кількість IT-компаній. Дніпропетровська, Одеська та Львівська області можуть залучити по 600 іноземних фахівців, Харківська — 700, а місто Київ отримало 2 500 квот», — уточнив Федоров.

Скористатися цими квотами можуть і ті, хто вже проживає в Україні. Вони мають подати документи у територіальний підрозділ Державної міграційної служби за місцем реєстрації. Ті, хто перебувають за кордоном, мають звернутися до консульської установи. Як оформити дозвіл українською та англійською мовами, можна прочитати за посиланням.

«Ми готові у режимі 24/7 надавати сприяння та консультаційну підтримку іноземним ІТ-спеціалістам, які бажають локалізуватися в Україні. Для отримання консультації вони можуть звернутися за номером +38 050 516 64 35», — додав Федоров.

Водночас очільник Мінцифри дипломатично заявив, що така допомога від України дозволить білоруським айтішникам вистояти у складні часи, «щоб потім повернутися на батьківщину економічно сильними і готовими підтримати свою країну».

Після жорстоких розгонів акції протесту силовиками представники IT-індустрії (понад 2 тисячі СЕО, інвесторів, розробників) звернулися до президента Лукашенка з відкритим листом з вимогою зупинити насильство. Лист оприлюднило видання dev.by.

«Ми не експерти в політиці, але експерти в технологічному бізнесі. У країні формуються умови, в яких технологічний бізнес не може функціонувати. Стартапи не народжуються в атмосфері страху та насильства. Стартапи народжуються в атмосфері відкритості та свободи», — йдеться в листі.

Також автори звернення попередили владу про великий відтік спеціалістів з Білорусі.