Сенат США погодив заборону на імпорт російського урану

Верхня палата Конгресу США (Сенат) схвалила закон про заборону імпорту російського урану. У такий спосіб Сполучені Штати намагаються завадити зусиллям росії у війні проти України.

Про це повідомляє Reuters.

Сенат ухвалив цей захід одноголосно, тобто жоден сенатор не голосував проти. Нижня палата Конгресу — Палата представників — підтримала цей законопроєкт ще в грудні. Тепер він відправляється на підпис президентові Джо Байдену.

Закон забороняє імпорт російського урану через 90 днів після набрання чинності. Однак передбачені винятки на випадок, якщо виникнуть проблеми з постачанням вітчизняних реакторів.

Закон також вивільняє 2,7 мільярда доларів, ухвалених у попередньому законодавстві, для розвитку вітчизняної промисловості переробки урану.

За даними Управління енергетичної інформації США, у 2022 році американські атомні електростанції імпортували з росії близько 12% урану.

Сенатор Джон Баррассо підкреслив, що у штаті Вайомінґ є уран, щоб замінити російський імпорт, і США готові його використати. На його думку, ухвалений закон послабить російську військову машину, відродить американське виробництво урану та дасть поштовх інвестиціям в американський ланцюжок постачань ядерного палива.

Сполучені Штати вже заборонили імпорт російської нафти незабаром після того, як росія вторглася в Україну в лютому 2022 року, і встановили обмеження цін на деякі види експорту своєї нафти та нафтопродуктів.