НАБУ просить у Венедіктової дозволу на затримання та утримання під вартою суддів ОАСК

Детективи Національного антикорупційного бюро направили генеральній прокурорці Ірині Венедіктовій проєкти клопотань до Вищої ради правосуддя про надання дозволу на затримання та утримання під вартою підозрюваних суддів Окружного адміністративного суду Києва, які грубо ухиляються від виконання своїх процесуальних обовʼязків.

Про це повідомляє пресслужба НАБУ.

Зазначається, що до таких дій слідство змушене вдатися, зважаючи на відсутність інших законних шляхів для доставлення підозрюваних до суду та забезпечення їхньої належної процесуальної поведінки.

Так, НАБУ та САП підозрюють главу ОАСК Павла Вовка та низку суддів у спробі захоплення державної влади, участі у злочинній організації та зловживанні впливом.

Оскільки підозрювані систематично не з’являються до органу досудового розслідування, детективи НАБУ за погодженням із прокурорами САП подали до суду клопотання про обрання ним запобіжних заходів у вигляді застави. Але підозрювані жодного разу не з'явилися і на засідання щодо обрання запобіжних заходів, при цьому поважних причини для цього нема.

«Детективи понад 20 разів прибували до ОАСК та за місцем реєстрації голови суду для вручення відповідних повісток за дорученням слідчого судді. Однак голова ОАСК жодного разу за місцем роботи та реєстрації не перебував, про своє теперішнє місцезнаходження орган досудового розслідування та слідчого суддю не повідомив. 3 листопада його вже вдруге оголошено у розшук», - заявили у НАБУ.

У Бюро наголосили, що аналогічними діями демонструють свою зневагу до Закону та підкреслюють небажання захищатися у судовому змагальному процесі й двоє інших суддів ОАСК.

«При цьому підозрювані ініціювали кримінальне та дисциплінарне переслідування слідчого судді ВАКС, який у вересні цього року продовжив строк досудового розслідування у провадженні стосовно їхніх неправомірних дій», - підсумували у відомстві.

У свою чергу голова ОАСК Павло Вовк у Facebook написав, що він і його колеги не є підозрюваними, тому не повинні приходити на допити і до суду. А строк досудового розслідування, як він стверджує, вже закінчився 16 вересня.

Нагадаємо, Національне антикорупційне бюро звинувачує керівництво Окружного адмінсуду Києва, зокрема його очільника Павла Вовка, у численних порушеннях закону: у спробі узурпувати судову владу в країні, у неправосудних рішеннях на користь політичних еліт та бізнесменів.