Наприкінці жовтня в Україні очікується початок піку захворюваності на COVID-19 - МОЗ

Наразі в Україні відбувається зростання захворюваності на COVID-19, а з кінця жовтня до середини листопада очікується пік захворюваності.

Про це головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін розповів на брифінгу 18 жовтня.

За його словами, саме наприкінці жовтня до середини листопада очікуються найбільші навантаження на медичну систему.

«Поступовий спад [очікується] до кінця року та у першому кварталі 2022-го. Зараз початок активної хвилі, зростання захворюваності», — сказав Кузін.

Він рекомендував вакцинуватися, щоб зменшити навантаження на медичну систему. За словами санлікаря, наразі в Україні є 14 мільйонів доз вакцин трьох виробників: Pfizer (Comirnaty), Sinovac (CoronaVac) та AstraZeneca.

Кузін підкреслив, що наразі в Україні «надзвичайно стрімке» поширення коронавірусного захворювання. За минулий тиждень виявили 105 тисяч нових випадків, що на 11% більше, ніж тиждень раніше.

За тиждень померли 2 300 людей — на 22% більше, ніж тижнем раніше. Наразі 57% ліжок для хворих на COVID-19 зайняті. Також зайняті 64,5% ліжок із киснем.

Також Кузін додав, що штам «Дельта» вже зафіксували у кожному регіоні. Загалом рівень захворюваності перевищений у більшості областей. Наразі Херсонська, Запорізька, Одеська, Донецька та Дніпропетровська області потрапили у «червону» зону.

Як зазначив санлікар, найближчим часом жорсткий карантин можуть запровадити в інших областях, проте у яких саме, він не уточнює. За останніми даними міністерства, показники 14 областей відповідають «помаранчевому» рівню, який сигналізує про погіршення ситуації та можливе запровадження «червоної» зони.