Нацбанк виписав штрафи трьом фінансовим установам за неетичну поведінку з боржниками

Національний банк виписав по два штрафи на 102 тисячі гривень двом колекторським компаніям за неетичну поведінку з боржниками, а також оштрафував на 51 тисячу гривень мікрофінансову організацію теж за неетичну поведінці з клієнтами.

Про це повідомила пресслужба НБУ.

Так, йдеться про колекторські компанії «Кредитпромінвест» та «Преміум актив». В обох випадках на рішення накласти максимальні штрафи у розмірі 102 тис. грн вплинули систематичні скарги громадян. 

А ще Нацбанк оштрафував на 51 тис. грн мікрофінансову організацію «Нові кредити». Причина теж полягає в неетичній поведінці з клієнтами.

Нагадаємо, у липні 2021 року в Україні вперше з’явилося законодавче регулювання поведінки колекторських компаній та фінансових установ під час урегулювання простроченої заборгованості за споживчими кредитами. Щоб мати можливість надавати колекторські послуги, установа повинна пройти реєстрацію в НБУ.

Відповідно до закону, під час першої взаємодії з боржником колекторська компанія має повідомити своє найменування, ПІБ або індекс представника, правову підставу взаємодії та розмір простроченої заборгованості. А на вимогу боржника — надати підтверджувальні документи протягом 7 робочих днів.

Якщо колекторська компанія порушуватиме ці вимоги, їй загрожуватиме від 50 тисяч до 100 тисяч гривень штрафу. Також її можуть виключити з реєстру колекторських компаній.