Нацполіція викрила масштабні зловживання керівництва державної зернової корпорації: сума збитків - 57 млн грн

Державна продовольчо-зернова корпорація України (ДПЗКУ) зазнала понад 57 млн доларів збитків унаслідок розтрати майна та змови працівників компанії з «іншими особами». 

Про це повідомила пресслужба Нацполіції.

Як зазначається, слідчі поліції в ході досудового розслідування встановили, що службові особи ДПЗКУ, вступивши в злочинну змову з іншими особами, вчинили розтрату майна корпорації шляхом проведення експортних операцій зернових на підконтрольні компанії-нерезиденти за заниженою вартістю та без здійснення попередньої оплати. 

Про викриття злочинної схеми правоохоронці повідомили 10 серпня. 

Так, протягом січня-травня 2021 року ДПЗКУ уклала контракти на експорт зернових із іноземними компаніями на загальну суму понад 231 млн доларів, а станом на кінець липня дебіторська заборгованість вищезазначених компаній перед державною компанією склала понад 57 млн доларів.

Слідство в цій справі ведеться за ч. 2 і ч. 4 статті 191 Кримінального кодексу України (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем). Максимальна санкція статті — позбавлення волі до 8 років і заборона займати певні посади до 3 років.

Також встановлені факти зловживання під час укладення договорів про страхування майна.

Посадовці корпорації у змові зі службовими особами комерційних суб’єктів господарювання укладали договори страхування, у яких штучно завищили страховий тариф від загальної страхової суми. Зокрема, між ДПЗКУ та трьома страховими компаніями був укладений договір добровільного страхування майна на загальну суму 2,559 млрд гривень і сплачено страхову премію в розміру 99,042 млн гривень. Страховий тариф за вказаним договором становив 3,87% від вартості майна корпорації, що в 3-5 разів перевищує ринковий. 

Цей факт розслідується в окремому провадженні за ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України (Зловживання владою або службовим становищем). Санкція статті передбачає до 6 років ув’язнення, штраф і заборону обіймати певні посади до 3 років.

Протягом 10-11 серпня правоохоронці здійснили 62 обшуки в Києві та на території Волинської, Дніпропетровської, Київської, Рівненської та Одеської областей. Слідчі дії відбувалися за місцями роботи і проживання фігурантів, у транспортних засобах та в офісних приміщеннях. 

За результатами проведення обшуків виявлено та вилучено документи фінансово-господарської діяльності, чорнові записи, комп’ютерну техніку, мобільні телефони, а також понад 200 тисяч доларів.

У вказаних кримінальних провадженнях заплановано проведення ряду слідчих дій та експертиз. За їх результатами буде вирішуватися питання щодо оголошення підозр особам, причетним до розкрадання державних коштів.