Нацрада призначила ще дві перевірки телеканалу «НАШ»

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила дві позапланові перевірки телеканалу «НАШ» через висловлювання депутата від «Опозиційної платформи — За життя» Вадима Рабіновіча та депутата VII та VIII скликань Євгена Балицького, які містили ознаки розпалювання ворожнечі та поширення фейків російської пропаганди.

Про це повідомила пресслужба регулятора.

«Поширені в етері мовника висловлювання Вадима Рабіновіча та Євгена Балицького містять ознаки розпалювання ворожнечі, а також транслюють фейкові постулати російської пропаганди», - йдеться у повідомленні.

Так, одну із перевірок призначили через етер 3 лютого. Тоді телеканал транслював брифінг Рабіновича. 

Як зазначається, регулятор помітив у виступах політика ознаки поширення фейків російської пропаганди про те, що з 2014 року влада в Україні нібито сповідує ідеологію «фашизму».

«Це публічна і резонансна справа. Я не буду повторювати ту кількість разів, коли вживалося слово "фашизм" і подібні речі… Це був прямий етер, але ведучі передачі не спростували і не поставилися критично до жодного висловлювання політика, щоб забезпечити надання глядачам достовірної і повної інформації, і, зокрема, не вжили жодних дій, щоб зупинити риторику, яка має ознаки мови ворожнечі», — сказав член Нацради Максим Онопрієнко, передає Укрінформ.

Вдруге ознаки порушення Нацрада помітила у заявах ексдепутата Балицького. Як зазначив регулятор, під час прямого етеру 4 лютого та повтору 5 лютого політик некоректно критикував лідера громадської організації «Січ-С14» Євгена Карася. 

Такі висловлювання, на думку Нацради, мають ознаки розпалювання ворожнечі та ненависті до представників окремої ідеології.

«Крім поширення висловлювань політика, під час передачі телеканал також щодо лідера громадської організації "С14" неодноразово демонстрував на екрані плашки з текстом, що містять терміни "фашист" і "нацист"», — додали у регуляторі.

До 17 березня 2021 року Національна рада зобов’язала ТОВ «НАШ 365» надати документи і матеріали, необхідні для проведення безвиїзної перевірки.