НАЗК відкрив доступ до реєстру електронних декларацій

Національне агентство з питань запобігання корупції на виконання розпорядження уряду відновило доступ до Єдиного реєстру електронних декларацій.

Про це повідомляє пресслужба НАЗК.

"Кабінет міністрів України на позачерговому засіданні, ініційованому президентом, прийняв розпорядження, яке зобов’язало Національне агентство з питань запобігання корупції забезпечити відкритий цілодобовий доступ до публічної частини Єдиного державного реєстру декларацій", - йдеться у повідомленні.

Також відомство зможе проводити спецперевірки, що уможливить призначення керівників в органи влади та місцевого самоврядування.

За словами очільника відомства Олександра Новікова, розпорядження уряду є «першим кроком до відновлення ефективної системи запобігання корупції в Україні».

Згодом у НАЗК додали, що наслідки шкоди, завдані антикорупційній системі, залишаються неймовірними. Так, через рішення КСУ:

  • Електронні декларації фактично не можуть бути перевірені.
  • Звільнено від відповідальності тисячі осіб, які вчинили корупційні правопорушення.
  • НАЗК заборонено розглядати заяви про корупцію. Тобто питання викривачів знаходиться під загрозою.
  • Заборонено притягати до адміністративної та дисциплінарної відповідальності всіх осіб, які вчинили корупційні правопорушення та займають відповідальне та особливо відповідальне становище (судді, прокурори, народні депутати, тощо).
  • НАЗК не може перевіряти звіти політичних партій, а отже фінансувати їх.

"Більше того, фактично було дозволено безкарно «брехати» в деклараціях. Головне, щоб це було на суму більшу, ніж 525,5 тис. грн", - зауважили у відомстві.

Раніше Кабінет міністрів України ухвалив розпорядження, яким зобов'язав НАЗК невідкладно відновити доступ громадянам до реєстру декларацій чиновників.

Також Зеленський запропонував розробити законопроєкт про «відновлення довіри до конституційного судочинства» та подати його на розгляд Верховної Ради як невідкладний. 

Як раніше повідомлялося, 28 жовтня о 19:00 Національне агентство з попередження корупції на виконання рішення Конституційного суду закрило доступ до Реєстру декларацій.

Нагадаємо, 27 жовтня Конституційний суд України на закритому засіданні визнав неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу, яка передбачає відповідальність для чиновників та суддів у вигляді штрафу або позбавлення волі за подання завідомо недостовірних відомостей у декларації.