Не можна забороняти фільм тільки тому, що акторові заборонили в’їзд в Україну — Ткаченко

Новопризначений міністр культури і інформаційної політики Олександр Ткаченко вважає, що заборона в’їзду в Україну іноземному акторові не може одночасно слугувати причиною для того, щоб фільми, в яких він брав участь, були заборонені. Про це міністр сказав в етері телеканалу UA:Перший, передає «Інтерфакс-Україна».

Так він прокоментував виключення російського актора Федора Добронравова із переліку осіб, що створюють загрозу українській національній безпеці.

«По-перше, я вважаю, що санкції були введенні необґрунтовано. По-друге, давайте розрізняти. Є заборона в’їзду. Яким чином заборона в’їзду може стосуватися аудіовізуального продукту? Я багато разів запитував це у попередньої влади», — каже міністр.

Він зазначив, що «одна справа, коли є порушена кримінальна справа проти когось, наприклад, Охлобистіна чи Пореченкова (російські актори, — ред.)». Тоді, каже міністр, може йтися про так звані «чорні списки».

«Інша справа, коли автоматом всі ці люди заносяться у чорні списки, і сотні годин аудіовізуального продукту, зокрема фільмів Романа Балаяна, відкладаються на полицю», — вважає Ткаченко і додає, що з цим питанням потрібно розібратися, щоб внесення у такі «чорні списки» було прозорим і зрозумілим. 

Зазначимо, у 2017 році Служба безпеки України заборонила в'їзд російському актору із серіалу «Свати» Федору Добронравову через те, що він відвідував анексований Крим і публічно підтримував анексію. Також в Україні заборонили серіал «Свати», на що негативно відреагував шоумен і продюсер серіалу, а нині президент України Володимир Зеленський.

27 березня 2019 року Окружний адмінсуд Києва скасував заборону на показ телесеріалу «Свати» і дозволив в'їзд в Україну російському акторові Федору Добронравову.