Нові медові стандарти в Україні

Міністерство аграрної політики та продовольства України розробило та затвердило обов’язкові вимоги до меду в Україні. Відповідний наказ № 330 опубліковано 6 серпня 2019 року на офіційному сайті міністерства.

В цих Вимогах викладено маркування, характеристики та критерії складу меду, а також класифікація за походженням.

"Мед повинен складається з вуглеводів, переважно із фруктози й глюкози, а також інших речовин, таких як органічні кислоти, ензими (ферменти), пилкові зерна, що потрапляють у процесі переробки бджолами нектару (паді) на мед. Колір повинен бути від прозорого (безкольорового), білого, світло-жовтого до темно-коричневого. Смак та аромат варіюються, але зумовлені рослинним походженням залежно від виду рослини", - зазначається у Вимогах.

Також, до меду, що маркується словом «мед», заборонено додавати будь-які інші добавки. Мед не має містити сторонніх органічних та неорганічних речовин, що не належать до його складу.

Наказ набирає чинності через шість місяців – з 6 лютого 2020 року.