ОАСК поскаржився в ПАРЄ на спроби Зеленського його ліквідувати

Судді Окружного адміністративного суду міста Києва (ОАСК) направили звернення до членів Моніторингового комітету Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) стосовно існуючих на сьогодні загроз незалежності судової влади в Україні та ініціативи президента України Володимира Зеленського ліквідувати ОАСК при відсутності визначених законодавством підстав.

Про це повідомляє пресслужба ОАСК.

«Відповідно до міжнародних стандартів, однією з необхідних умов незалежності судової влади є те, що судді не повинні піддаватися ризику самовільного відсторонення від своїх обов'язків. Колектив Окружного адміністративного суду міста Києва звернув увагу членів Моніторингового комітету Парламентської асамблеї Ради Європи на важливість вивчення цього питання, як показника фактичного стану та процесу реформування судової влади та питань її незалежності в Україні», - йдеться у зверненні.

Судді зазначили, що зазначена ініціатива президента не відповідає Конституції України та закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Необхідною умовою ініціативи щодо ліквідації суду є наявність висновку Вищої ради правосуддя, як незалежного конституційного органа державної влади і ця умова не була виконана.

«Такі дії матимуть негативний вплив на верховенство права та незалежність судової влади в Україні», - наголосили в ОАСК.

Судді додали, що порушення президентом передбаченого законом порядку ліквідації суду ставить під загрозу конституційний порядок в державі.

Нагадаємо, 13 квітня президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради як невідкладний проєкт закону «Про ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва».