Ощадбанк виграв суд у Сбербанку Росії та відстояв свої права на торговельний знак для товарів та послуг на території Україні

Північний апеляційний господарський суд 10 серпня задовольнив апеляцію державного Ощадбанку і відхилив позов Сбербанку Росії про скасування торговельної марки "Сбербанк", права інтелектуальної власності на яку на території України належать Ощадбанку. Про це повідомляє пресслужба держбанку.

"Нарешті закінчилась справа, яка тягнулась чотири роки з безліччю експертиз, клопотань та відтермінувань. Перемогу в цій справі не можна переоцінити, адже це важливий етап в історії захисту Ощадбанком своїх прав інтелектуальної власності в основній судовій справі, яка стосується заборони російському Сбербанку незаконно використовувати фірмове найменування "Сбербанк" на території України. Це свідоцтво історично зареєстровано за Ощадбанком", - зазначив голова правління Ощадбанку Андрій Пишний.

За підсумками чотирьох років розгляду справи було проведено три експертизи й розглянуто понад 100 клопотань сторін.

Уточнюється, що представники Сбербанку Росії намагались переконати суд у тому, що реєстрація Ощадбанком торговельної марки "Сбербанк" на території України порушила права Сбербанку Росії. Але в процесі запеклого процесуального протистояння Ощадбанком було зібрано та надано всі належні та допустимі докази на підтвердження необґрунтованості вимог позивача. Апеляційна інстанція погодилась з аргументованою і переконливою позицією представників Ощадбанку та відмовила в задоволенні позову Сбербанку Росії.

"Ця справа народилася фактично як своєрідний засіб захисту в іншій справі, яку ініціював свого часу Ощадбанк України та намагався таким чином захистити права своїх клієнтів і споживачів і внести ясність, тому що багато громадян України сприймали й досі продовжують сприймати позначення Сбербанк, асоціюючи його насамперед з Ощадбанком", - додала адвокатка Ощадбанку Тетяна Ющенко.

Зазначається, що в основному спорі Ощадбанк наполягає на незаконності перейменування української «дочки» Сбербанку Росії на Сбербанк і заявив про порушення прав інтелектуальної власності ще в січні 2016 року.

В Ощадбанку вважають, що Сбербанк Росії незаконно використовує торговельну марку "Сбербанк", що може вводити клієнтів в оману і певним чином впливати на їх поведінку. Єдиним законним власником торговельної марки "Сбербанк" на території України є Ощадбанк.

Саме у відповідь на основний позов Ощадбанку Сбербанком Росії було подано контрпозов (ймовірно, для затягування розгляду справи), який 10 серпня 2020 року вирішено на користь Ощадбанку.

Рішення вже набуло чинності.