"Податок на розкіш": Минфин пропонує повернути оподаткування авто вартістю понад 1,2 млн грн

Міністерство фінансів пропонує повернути оподаткування дорогих авто вартістю понад 1,2 млн грн, шляхом внесення змін до Податкового кодексу України в частині встановлення середньоринкової вартості в 200 розмірів мінімальних заробітних плат.

Про це повідомляє пресслужба відомства.

Як пояснюють у Мінфіні, в чинній редакції цей транспортний податок, або так званий податок на розкіш, передбачає, що його сплачують власники авто віком до 5 років включно, середньоринкова вартість яких становить 375 розмірів мінімальних заробітних плат (МЗП).

Тобто вартість такого авто залежить від МЗП і не є постійною. У 2017 році така зарплата була 3200 гривень, тому податок на розкіш стосувався автомобілів від 1,2 мільйона гривень. Але через підвищення МЗП поріг регулярно збільшується.

«Станом на 1 січня цього року, при МЗП в розмірі 4723 грн, вартість автомобілів, що підлягають оподаткуванню, виросла до 1,77 млн грн. З врахуванням того, що на 2021 рік МЗП передбачена в розмірі 6 тис. грн, об’єктом оподаткування будуть легкові автомобілі вартістю 2,25 млн грн», - зауважили у відомстві.

У зв’язку з цим значно знизилась кількість авто, з яких сплачують цей податок - у порівнянні з 2019 роком у 1,5 раза. У Мінфіні кажуть, що це негативно позначилось на місцевих бюджетах, бо саме туди йдуть ці гроші.

«Для прикладу, за 10 місяців поточного року до бюджетів громад надійшло 183,4 млн грн, а за цей самий період минулого року — 242,4 млн гривень. Таким чином, транспортний податок на розкішні авто втрачає своє фіскальне значення», - йдеться у повідомленні.

Через це відомство пропонує внести зміни до Податкового кодексу і зменшити поріг до 200 мінімалок.

Якщо ці зміни ухвалять, у 2021 році податок на розкіш платитимуть власники авто вартістю від 1,2 мільйона гривень.

«Такий крок сприятиме наповненню бюджетів місцевих громад, а отже до використання цих коштів на розвиток інфраструктури, освіти та медицини, зокрема», - підкреслили у Мінфіні.