Понад 100 мільйонів примірників російських книжок потрібно вилучити з українських бібліотек

Понад 100 мільйонів примірників російських пропагандистських книжок, зокрема російську класику, потрібно вилучити з публічних українських бібліотек.

Про це директорка Українського інституту книги Олександра Коваль розповіла в інтерв'ю «Інтерфакс-Україна».

За її словами, наразі триває підготовка нормативних документів для вилучення російської літератури, тож важко спрогнозувати, скільки триватиме прибирання російських книжок.

«Звісно, хочеться це зробити швидше, але будо б добре, якби принаймні ідеологічно шкідлива література, видана в радянські часи (до речі, двома мовами — російською та українською), якої дуже багато, а також російська література антиукраїнського змісту були вилучені до кінця року», — сказала Коваль.

Вона розповіла, що спершу вилучатимуть літературу з:

  • антиукраїнським змістом з імперськими наративами;
  • пропагандою насильства;
  • проросійською та шовіністичною політикою.

На другому етапі будуть вилучати книжки сучасних російських авторів, видані в росії після 1991 року. Це стосуватиметься книжок різних жанрів: і дитячих, і любовних романів, і детективів.

Під вилучення потрапить і російська класика, зокрема Пушкін та Достоєвський.

«Саме ці двоє авторів заклали підвалини "руского міра" та месіанства. З дитинства наповнюючись цими наративами, люди вважають, що місією російського народу є не займатися своїм життям і своєю країною, а "рятувати" світ усупереч його волі. Це насправді дуже шкідлива література, вона може дійсно впливати на погляди людей», — розповідає Коваль.

Вона вважає, що творам цих авторів не місце у публічних та шкільних бібліотеках. Натомість їхні книжки можуть залишатися в університетських і наукових бібліотеках для «вивчення коренів зла й тоталітаризму».

За словами Коваль, наприклад, суто медичну російську літературу без ідеологічного підтексту можна не вилучати з бібліотек, доки не буде створена заміна українськими чи іноземними авторами. Однак позицію авторів таких книжок усе одно переглянуть: якщо вони підтримують антиукраїнські позиції, їхні твори вилучатимуть.

Також директорка Інституту книги розповіла, що поступово бібліотеки будуть наповнюватися новими книжками.