Представники родин Героїв Небесної сотні вимагають замінити «маріонеточних прокурорів» у справі ексберкутівців

Представники родин Героїв Небесної сотні вимагають замінити склад прокурорів у справі колишніх бійців спецпідрозділу «Беркут», яких обвинувачують у розстрілах на Інститутській у Києві у 2014 році. Про це повідомила адвокатка родин Героїв Небесної сотні Євгенія Закревська у Facebook.

За її словами, відповідне звернення до Генеральної прокуратури України направили представники родин потерпілих.

«Прокурорів, які належним чином представляли обвинувачення у справі всі ці роки — Алексей Донской Ігор Земсков, Яніс Симонов і решту групи, які не ходили в суд, але також здійснювали важливу роботу щодо підготовки до судових засідань, збору доказів, тощо, викинули зі справи й замінили на маріонеточних прокурорів», — нагадала Закревська.

Вона наголосила, що 2 січня 2020 року мають проходити співбесіди, на яких будуть затверджувати на адміністративні посади як прокурорів з минулої групи прокурорів, яких виключили зі справи, так і представників нової групи прокурорів.

«Ми маємо обґрунтовані побоювання, що повністю законна і обґрунтована позиція прокурорів Ігоря Земскова, Яніса Симонова, Дениса Іванова у цій справі і відмова виконувати незаконні позапроцесуальні вказівки Генерального прокурора стане підставою для переслідувань зазначених прокурорів, для помсти їм з боку керівництва Генеральної прокуратури, які є одночасно і членами комісії, що буде затверджувати на посаді — тобто очевидно мають конфлікт інтересів», — йдеться у зверненні представників потерпілих.

Вона додала, що такою помстою може стати, наприклад, незатвердження на адміністративній посаді, позбавлення премій, притягнення до дисциплінарної відповідальності тощо.

Саме тому представники родин Героїв Небесної сотні просять комісію з добору керівного складу органів прокуратури затвердити на адміністративних посадах виключених зі справи прокурорів Ігоря Земскова, Яніса Симонова, Дениса Іванова.

Також вони вимагають не затверджувати прокурора з нової групи Сергія Куцого на посаду начальника другого відділу процесуального керівництва Департаменту процесуального керівництва у кримінальних провадженнях про злочини, вчинені у зв’язку із масовими протестами 2013-2014 роках.

Крім того, представники потерпілих вимагають, щоб генпрокурор Руслан Рябошапка і його заступник Віктор Трепак повернули повний склад групи прокурорів у кримінальному провадженні щодо «ексберкутівців». А групу нових прокурорів — Олександра Шевеленка, Сергія Куцого та Дениса Суботіна — просять відсторонити від участі у кримінальних провадженнях у справах Майдану і перевести із Департаменту процесуального керівництва у кримінальних провадженнях про злочини на Майдані.

Ще однією вимогою є звільнення з посади керівника цього Віктора Мисяка й проведення відкритого конкурсу на цю посаду.