Президент ветував закон щодо продовження мораторію на стягнення майна за валютними кредитами

Президент Володимир Зеленський ветував та надав свої пропозиції до закону №3640 щодо продовження дії мораторію на стягнення майна за валютними кредитами, у тому числі іпотечними. Про це йдеться на сайті парламенту.

Згідно з пропозиціях президента зазначено, що аналіз закону свідчить про те, що окремі його положення не узгоджуються з Конституцією та законами України, а також не відповідають принципу юридичної визначеності, ясності та недвозначності правової норми, що є складовою конституційного принципу верховенства права.

Президент пропонує не впроваджувати продовження мороторію для осіб, які придбали майно не повністю, а частково за кредитні кошти.

Крім того, зазначено, що запропонована Законом редакція підпункту 2 пункту 1 закону № 1304-VII (який було прийнято з метою забезпечення неможливості примусового позбавлення єдиного житла позичальників, які отримали кредит в іноземній валюті) створює для боржників, які є власниками іншого майна (ніж нерухоме житлове майно, об'єкт незавершеного житлового будівництва, майнові права на нього, що є предметом іпотеки згідно зі статтею 5 Закону "Про іпотеку", якщо таке майно/об'єкт незавершеного житлового будівництва/майнові права виступають як забезпечення виконання зобов'язань фізичної особи (позичальника або майнового поручителя) за кредитами, наданими йому кредитними установами - резидентами України в іноземній валюті), більш вигідні умови порівняно з боржниками, майно яких належить до об'єктів житлової нерухомості і підлягає примусовому зверненню стягнення, а тому президент пропонує це положення скасувати.

Закон, зокрема, продовжує дію мораторію на примусове відчуження (звернення стягнення) на єдине житло позичальників (майнових поручителів, поручителів), заставлене як забезпечення виконання зобов'язань позичальників за валютними кредитами до набрання чинності законом, який врегульовує питання особливостей здійснення реструктуризації за кредитами в іноземній валюті, наданими кредитними установами - резидентами України фізичним особам, порядок погашення заборгованості позичальників за такими кредитами та особливості звернення стягнення на предмети забезпечення за такими кредитами, порядок погашення (урахування) курсової різниці, що виникає у бухгалтерському та/або податковому обліку кредиторів та позичальників, а також порядок нарахування/списання пені та штрафів внаслідок прострочення виконання зобов'язань позичальників за такими кредитами.

Через це кредитори не можуть отримати забезпечення за кредитними договорами, що призводить «до правового колапсу і порушення конституційного принципу обов'язковості виконання судових рішень».

Нагадуємо, цей закон Верховна Рада прийняла на своєму позачерговому засіданні 16 липня.

Сам мораторій було впроваджено безстроково у 2014 році під час початку війни й економічної кризи, проте за шість років частина валютних позичальників так і не почала обслуговувати кредити через відсутність важеля впливу.

Раніше Національний банк закликав не підтримувати продовження мораторію. У НБУ кажуть, що документ забороняє банкам урегулювати проблемні борги валютних позичальників, а це 44 тисяч договорів на загальну суму 29 млрд грн.

Це означає, що банки не будуть зацікавлені видавати нові іпотечні кредити. У своєму зверненні банківська та бізнесова асоціації вказали, що продовження мораторію унеможливить запуск доступної іпотеки для населення під 10% річних.