Профільний комітет Ради підтримав законопроєкт про легалізацію медичного канабісу

Комітет Верховної Ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування підтримав законопроєкт №5596 щодо легалізації медичного канабісу в Україні.

Таке рішення ухвалили на засіданні Комітету 30 червня.

Одна з авторів законопроєкту, народна депутатка від «Голосу» Ольга Стефанішина під час представлення документа пояснювала, що він дозволяє «обмежений і прозорий обіг канабісу в медичних та наукових цілях».

Для контролю обігу пропонується створити електронний реєстр, в якому реєструватимуться всі операції.

Відповідальним за обіг канабісу в Україні, згідно з законопроєктом, буде Кабінет міністрів.

Крім того, народний депутат від «Слуги народу» Андрій Холодов запропонував альтернативний законопроєкт №5596-1, головні відмінності якого стосувалися категоризації коноплі (основний законопроєкт пропонував це робити за вмістом ТГК, а альтернативний — за метою застосування) та повноважень органів влади різних рівнів щодо вирощування канабісу.

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко оголосив, що МОЗ підтримує основний законопроєкт із незначними правками.

А представник міністерства внутрішніх справ Олександр Сальніков заявив, що МВС має багато зауважень, які передадуть Комітету в письмовому вигляді.

Зрештою на підтримку законопроєкту висловилися 11 членів комітету Ради, ще троє утрималися.

Нагадаємо, напередодні 60 громадських організацій України оприлюднили спільну заяву з вимогою до Верховної Ради ухвалити до 16 липня у першому читанні законопроєкт №5596 щодо легалізації медичного канабісу.