Процес передачі українських полонених через Медведчука триває, але дата невідома - Денісова

Процес передачі українських полонених із окупованих територій Донбасу продовжується. Проте точної дати їхнього повернення поки що немає.

Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова у Telegram-каналі.

«За наявною в мене інформацією, реалізація рішення керівництва так званих самопроголошених республік «ДНР» та «ЛНР» про односторонню передачу на контрольовану урядом України територію наших співгромадян, які незаконно утримуються у місцях несвободи на тимчасово окупованих територіях Донбасу, - продовжується», - зазначила Денісова.

Водночас омбудсменка уточнила, що точна дата їхнього повернення поки невідома.

За її словами, відносно деяких полонених із-поміж тих, кого планують передати, ще досі тривають засідання у так званих судах. Тому й кількість та імена тих, кого повернуть, - невідомі.

«За словами батьків та близьких, заявлені громадяни жодного разу не виходили на зв'язок з рідними, а їхнє місце перебування їм невідомо», - додала Денісова.

Вона також додала, що з початку січня 2021 року кількість незаконно утримуваних громадян України на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей збільшилася. Наразі їх 267, із яких 226 — цивільні особи, зокрема 4 волонтери, 37 — військовослужбовці, 4 — представники добробатів.

Нагадаємо, 16 січня стало відомо, що бойовики «Л/ДНР» в односторонньому порядку передадуть Україні групу полонених українців за посередництвом народного депутата від «Опозиційної платформи - За життя» Віктора Медведчука.

Раніше Денісова повідомила, що кількість незаконно ув’язнених громадян України, яких планують передати бойовики «Л/ДНР», постійно змінюється. За попередньою інформацією, до передачі готують 9 осіб.