Причетний до розстрілів на Майдані ексберкутівець через суд намагається поновитися до правоохоронних органів

Колишній беркутівець Олександр Маринченко, обвинувачений у розстрілах на Майдані у 2014 році, через суд намагається поновитися на службі в поліції через незаконне звільнення.

Про це в коментарі Громадському розповів адвокат ексберкутівців Стефан Решко.

Захист Маринченка подав позов про поновлення до Окружного адмінсуду Києва.

«Його звільнили через прогул, начебто у зв'язку з тим, що він після 29 грудня не вийшов на роботу. А він після 29 грудня був доправлений під контролем України до лінії розмежування з "Д/ЛНР"», — зазначив адвокат.

Щодо Сергія Тамтури, ще одного обвинуваченого у розстрілах, який також повернувся в Україну після обміну з самопроголошеними республіками, то, за словами адвоката, він вже не був тоді поліцейським, він самостійно звільнився з поліції.

«Маринченко був (у поліції, - ред.). Його просто відсторонили від посади, але не звільнили. Тому весь час (поки триває розслідування, - ред.) він продовжував рахуватися поліцейським», — розповів Решко.

Суд позов зареєстрував, за спрощеним розглядом без виклику та повідомлення сторін.

За словами Решка, сторона захисту та сторона Національної поліції Києва у позові надали свої пояснення у справі. Коли розпочнеться розгляд — поки невідомо.

Нагадаємо, п'ятьох колишніх беркутівців — Павла Аброськіна, Сергія Зінченка, Олега Янішевського, Олександра Маринченка й Сергія Тамтуру — обвинувачують у вбивстві 48 та пораненні 80 людей на вулиці Інститутській у Києві 20 лютого 2014 року.

Тривалий час вони перебували на лаві підсудних, але отримати вироки не встигли, бо їх передали бойовикам у межах обміну 29 грудня 2019 року.

У лютому 2020 року Маринченко і Тамтура повернулися до Києва, а решта беркутівців продовжують переховуватися.