Псування бюлетенів з «опитуванням Зеленського» буде розцінено як адміністративне правопорушення - МВС

Псування бюлетенів зі всенародним опитуванням, яке ініціював президент України Володимир Зеленський в день місцевих виборів 25 жовтня, буде кваліфіковано як «дрібне хуліганство».

Про це заявив заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко в інтерв’ю НВ.

Напередодні брати-письменники Дмитро та Віталій Капранови закликали українців псувати бюлетені з опитуванням президента.

«Для себе ми визначилися — треба підійти до столика з опитуванням, перевернути його, розкидати і порвати документи і головне — не завдавати нікому ушкоджень! Якщо не буде бійки, вам не буде чого закинути — статус опитувальників невідомий, папери не є матеріальною цінністю, власник цього всього не визначений. Одним словом, не бійтеся, максимум, що вам світить — це розмова з поліцією», — написали вони у Facebook

«Я думаю, це буде (кваліфіковано як, — ред.) дрібне хуліганство. Ми ж не розриваємо книги братів Капранових, якщо нам щось не подобається. Розривати бюлетені, штовхати агітаторів — це буде незаконно і буде порушенням громадського порядку», — заявив Геращенко.

Відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення, стаття «Дрібне хуліганство» передбачає покарання у вигляді штрафу від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів (тобто від 51 до 119 грн), або 40-60 годин громадських робіт, або 1-2 місяці виправних робіт, або до 15 діб арешту.

Водночас Геращенко додав, що проведення «опитування Зеленського» дійсно може збільшити кількість конфліктних ситуацій в день виборів.

Нагадаємо, нещодавно Зеленський повідомив, що у день проведення місцевих виборів 25 жовтня українцям буде поставлено п'ять суспільно важливих питань.

В Офісі президента зауважили, що це опитування, на відміну від референдуму, не матиме прямих юридичних наслідків, проте дасть можливість кожному громадянину висловитися щодо важливих для суспільства питань.

Потреба у цій формі безпосередньої демократії зумовлена тим, що зміст політики у державі має визначати народ. Держава ставить прямі запитання суспільству та отримує прямі відповіді без посередників.