Рада не прийняла законопроєкт про відстрочення введення касових апаратів для ФОП

Верховна Рада відхилила проєкт закону №4313-д про відстрочення введення касових апаратів для фізичних осіб - підприємців.

Про це йдеться на сайті парламенту.

За прийняття відповідного законопроекту за основу проголосували 17 народних депутатів, проти - 228.

Як зазначається, на початку глава парламентського Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев запропонував зняти законопроєкт з розгляду та створити робочу групу для напрацювання нової версії документа.

"Ми провели додаткові консультації щодо цього неоднозначного питання, яке, з одного боку, породжує страхи у підприємців, а з іншого - на жаль, ухвалення якогось невиваженого рішення призведе до порушення прав 40 мільйонів наших громадян, які також вимагають введення чеків. З огляду на це ми повинні знайти компроміс: зняти це питання сьогодні, створити робочу групу і розробити компромісний законопроєкт, який би влаштовував усіх", - пояснив Гетманцев.

У свою чергу, глава фракції "Слуга народу" Давид Арахамія уточнив, що парламент не може зняти законопроєкт, оскільки документ вже увійшов в розгляд Ради. Тому Арахамія вніс пропозицію не підтримувати цей документ під час голосування та внести новий, підготовлений в робочій групі, щоб "з нового року запрацювала нова система".

Однак одностайності у залі таки не було, тому віцеспікерка Ради Олена Кондратюк скликала коротку нараду із головами депутатських фракцій і груп біля президії парламенту. В результаті було вирішено поставити проєкт закону на голосування та Рада відхилила його 228 голосами.

Нагадаємо, метою законопроєкту №4313-д є перенесення норм щодо обов’язкового застосування РРО та/або програмного РРО суб’єктами господарювання при здійсненні розрахункових операцій, а також спеціальний порядок розгляду скарг покупців «кешбеку» до 01.01.2020 року. Запровадження програмного РРО є кроком до детінізації економіки та створення рівних умов ведення підприємницької діяльності.