Рада планує розглянути закон про подвійне громадянство

Верховна Рада має намір цього тижня розглянути президентський законопроєкт про подвійне громадянство. Про це депутати домовилися на погоджувальній раді 18 травня, передає Громадське.

«Ініціатива президента об’єднати 65 мільйонів українців, які проживають по всьому світу, знаходить своє втілення частково у цьому законопроєкті», — зазначив перший заступник голови Верховної Ради Руслан Стефанчук.

За його словами, цей законопроєкт напрацьовувався разом зі Світовим конгресом українців і з діаспорськими організаціями.

Стефанчук розповів, що алгоритм, за яким будуть визначатися країни, щодо яких буде визначатися подвійне громадянство, чітко прописаний у законопоєкті. 

«Це не є відкритий перелік, він буде затверджуватись окремо або Верховною Радою, або Кабміном. Тобто це не буде волюнтерський підхід щодо визнання усіх громадян, які проживають в інших країнах», — пояснив він.

Проти розгляду законопроєкту виступили представниця «Європейської солідарності» Ірина Геращенко і лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко. Остання вимагала зняти питання з розгляду, бо «це завершиться розпадом території України».

Голова профільного комітету, член депутатської групи «За майбутнє» Дмитро Лубінець зазначив, що проєкт закону розглянули на комітеті і з’ясували, що до нього «є дуже багато запитань». Він додав, що навіть для того, щоб відправити законопроєкт на повторне перше читання, його потрібно винести у залу парламенту.

Спікер Ради Дмитро Разумков також заявив, що навіть якщо цей законопроєкт потребує доопрацювання, все одно рішення повинен ухвалювати парламент.

Врешті на вимогу «Батьківщини» і «ЄС» Разумков поставив питання щодо зняття законопроєкту з розгляду, але голови фракцій і груп не підтримали таке рішення.

На сайті Ради ще немає порядку денного, але депутатка від «Європейської солідарності» Вікторія Сюмар каже, що це питання планують розглянути 19 травня.