Рада попередньо ухвалила закон про реформування Укроборонпрому

Верховна Рада в першому читанні ухвалила законопроєкт №3822 про особливості реформування підприємств оборонно-промислового комплексу державної форми власності. У разі його остаточного схвалення Державний концерн «Укроборонпром» стане акціонерним товариством.

Про це повідомляє пресслужба парламенту.

Відповідне рішення підтримали 227 народних депутатів. «За» проголосували 202 народні депутати від «Слуги народу», 9 — від групи «Довіра», 12 — від фракції «Голос» та 4 позафракційних.

Як йдеться в пояснювальній записці, законопроєкт передбачає реформування Укроборонпрому в декілька етапів.

Так, спершу планують підготувати до реорганізації підприємства, які входять до складу концерну. На першому етапі також передбачається перетворення Укроборонпрому на акціонерне товариство.

Другий етап реформування передбачає утворення галузевих бізнес-об’єднань в організаційно-правовій формі акціонерних товариств, а також утворення господарських товариств на базі підприємств, включених до складу Укроборонпрому.

За словами депутата від «Слуги народу» та голови Комітету з питань національної безпеки, оборони й розвідки Олександра Завітневича, в разі схвалення закон дозволить залишити лише ті потужності оборонних підприємств, які справді використовують, а решту продати й пустити отримані гроші в економіку.

Як розповів очільник Укроборонпрому Юрій Гусєв агентству «Інтерфакс-Україна», законопроєкт також передбачає трансформування концерну на два холдинги. За його словами, буде створено холдинг з робочою назвою «Оборонні системи України», а також аерокосмічний холдинг, який займатиметься авіацією та космосом.

Також він додав, що в Укроборонпромі наразі існує 137 підприємств, 21 з яких перебуває на тимчасово окупованій території, тож концерн їх не контролює.