Рада пропонує штрафувати за пропаганду гомосексуалізму та трансгендеризму

Народні депутати Верховної Ради від партій «Слуга народу» та «За майбутнє» пропонують штрафувати громадян від 17 тисяч до 51 тисячі гривень за використання ЛГБТ-символіки та визнання гомосексуальних відносин одним із варіантів норми.

Про це йдеться на сайті парламенту. 

Законопроєкт №6327 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо відповідальності за пропаганду відхилень від конституційних норм сім'ї, дитинства, материнства і батьківства» ініційований депутатами Георгієм Мазурашу, Анатолієм Драбовським, Сергієм Кузьміних, Артемом Культенко («Слуга народу») і Віктором Мяликом («За майбутнє»). 

«Серед загроз сучасності викликає глибоку стурбованість зростаюча тенденція публічної пропаганди аморальних відхилень від конституційної норми сім’ї, зазначеної в статті 51 Конституції України, що унеможливлює виховання дітей в конституційному руслі, чим порушуються права дітей і їхніх батьків», - йдеться в пояснювальній записці.

Документом пропонується запровадити нову статтю про пропаганду педофілії, гомосексуалізму та трансгендеризму до Адміністративного кодексу. 

За таку пропаганду нардепи пропонують запровадити штраф для громадян від 17 тисяч до 51 тисячі гривень (1000-3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян). За повторне порушення пропонується ввести штраф від 51 тисячі до 85 тисяч гривень (3000-5000 нмдг). 

Водночас посадовець заплатить за таке порушення відразу 51 тисяч гривень (3000 нмдг). 

Під пропагандою гомосексуалізму депутати пропонують розуміти: 

  • виготовлення, поширення, а також публічне використання продукції, що містить ЛГБТ-символіку; 
  • публічне визнання одним з варіантів норми таких відносин, реклами або заклику до укладення будь-яких видів шлюбів для гомосексуалістів, які здійснюються через засоби масової інформації, мови, вигуки гасел, друк, виготовлення, розповсюдження, демонстрацію плакатів, книг, у тому числі електронних матеріалів; 
  • заперечення підвищеного ризику гомосексуалістів заразитися ВІЛ; 
  • публічний заклик чи рекламу участі у відносинах сексуального характеру між особами однієї статі; 
  • публічну демонстрацію стосунків сексуального характеру між особами однієї статі або виготовлення, розповсюдження, демонстрацію фільмів або інших відеоматеріалів (у тому числі мультфільмів), що містять відносини сексуального характеру між особами однієї статі. 

Згідно з законопроєктом, під пропагандою трансгендеризму слід розуміти: 

  • рекламу гормональної терапії чи хірургічної операції зі зміни статі чи заклики до використання такої продукції чи послуг; 
  • публічне визнання трансгендеризму одним із варіантів норми або рекламу трансгендеризму, що здійснюється через засоби масової інформації, мови, вигуки гасел, друк, виготовлення, розповсюдження, демонстрацію плакатів, книг, інших друкованих, виготовлених власноруч чи електронних матеріалів.