Рада прирівняла цифровий паспорт до звичайного

Народні депутати ухвалили законопроєкт №4355, за яким цифрові паспорти у додатку «Дія» зможуть мати на рівні закону таку ж юридичну силу, як і пластикові чи паперові аналоги. 

Про це повідомляє пресслужба Верховної Ради.

Відповідний документ підтримали 302 народні депутати.

«Законом встановлено, що громадяни України можуть використовувати відображення в електронній формі інформації, що міститься у паспорті громадянина України у формі картки, у паспорті громадянина України для виїзду за кордон, а також у інших документах, в яких відображається інформація про реєстраційний номер облікової картки платника податків та/або про зареєстроване місце проживання (е-паспорт та е-паспорт для виїзду за кордон)», - йдеться у повідомленні.

Цифровий паспорт буде мати унікальний електронний ідентифікатор: QR-код, штрих-код, цифровий код.

Автори законопроєкту зазначають, що такі паспорти можуть формувати за бажанням людини. Їх можна буде пред’являти на території України для посвідчення особи та підтвердження громадянства.

Електронні копії таких паспортів будуть рівноцінними копіям звичайних паспортів.

Водночас у проєкті закону зазначають, що цифрові документи не можна буде використовувати для перетину кордону України або виїзду на тимчасово окуповані території.

Якщо президент підпише цей законопроєкт, з 23 серпня біометричний паспорт та ID-картка у «Дії» матимуть таку ж юридичну силу, що й пластикові та паперові аналоги.

«Сьогодні Україна стала першою державою в світі, де цифрові паспорти юридично прирівняли до паперових та пластикових документів», - наголосили у Міністерстві цифрової трансформації.

У відомстві зазначили, що це значно спростить життя громадянам та «дасть старт масштабній цифровізації бізнесу та держави».