Різниця в підтримці партій «Слуга народу» та «Европейська солідарність» знаходиться у межах статистичної похибки - КМІС

Партія «Слуга народу» та партія «Європейська солідарність» мають приблизно однакову підтримку виборців, різниця знаходиться у межах статистичної похибки.

Про це повідомляє Київський міжнародний інститут соціології (КМІС).

Соціологи зазначають, що станом на 1-7 червня партію «Слуга народу» підтримали 20,3% серед тих, хто збирається голосувати і визначився зі своїм вибором, «Європейську солідарність» підтримують 18,5% серед тих, хто визначився з вибором. 

Якщо у квітні різниця в підтримці «Слуги народу» і «ЄС» була понад похибку, тобто «Слуга народу» формально дійсно мала найбільшу підтримку і була на першому місці, то зараз підтримка обох партій в межах статистичної похибки, і тому обидві партії «ділять» лідерство з приблизно однаковою підтримкою.

Якщо між лютим і квітнем фіксувався ріст підтримки партії «Слуга народу» і водночас зниження – ОПЗЖ, «Батьківщини», «Голосу» (для «Європейської солідарності» змін не було), то зараз у випадку всіх партій порівняно з квітнем зміни – в межах статистичної похибки, тобто поточні рейтинги всіх політичних сил не відрізняються від рейтингів станом на квітень.

Третє-четверте місця ділять «Батьківщина» (12%) та ОПЗЖ (11,9%) (різниця в підтримці цих двох партій – у межах статистичної похибки). Подолала прохідний бар’єр також партія «Сила і честь» (7,2%). Підтримка інших партій нижче прохідного бар’єру, хоча відносно наближені до нього «Українська стратегія Гройсмана» (4,2%), «Опозиційний блок» (лідерами зазначалися Є. Мураєв і В. Новинський) (4,2%) та Радикальна партія 4,2%).

На виборах президента, якби вони відбувалися на початку червня і якби в них брали зазначені кандидати, найбільшу підтримку отримав би Зеленський –30,6% серед тих, хто збирається голосувати і визначився з вибором. На другому місці – Порошенко, якого підтримали б 17,4% серед тих, хто визначився. 
Далі йдуть Тимошенко (12,7%), Бойко (10,6%) і Смешко (8,1%). Підтримка інших кандидатів нижча. 

Як зазначається, Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів власне всеукраїнське опитування громадської думки «Омнібус» упродовж 1-7 червня 2021 року.

Так, методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера (computer-assisted telephone interviews, CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів (з випадковою генерацією телефонних номерів та подальшим статистичним зважуванням) опитано 2 003 респонденти, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим). Вибірка репрезентативна для дорослого населення (віком 18 років і старше) України. До вибірки не включаються території, які тимчасово не контролюються владою України – АР Крим, окремі райони Донецької та Луганської областей. У Луганській і Донецькій областях опитування проводилося тільки на території, що контролюється українською владою.

Статистична похибка вибірки не перевищує: 2,4% для показників, близьких до 50%, 2,1% для показників, близьких до 25%, 1,5% - для показників, близьких до 10%, 1,1% - для показників, близьких до 5%.