РНБО запросила в уряду інформацію про власників енергетичних і газових компаній через ріст тарифів на комуналку

Рада нацбезпеки і оборони звернулася до уряду з проханням проаналізувати і направити їй структуру власників усіх енергетичних і газових компаній в Україні через січневий ріст тарифів на комуналку.

Про це йдеться у листі секретаря РНБО Олексія Данілова до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, який опинився у розпорядженні LIGA.net.

Так, у документі йдеться про плани Радбезу розглянути питання «ускладнення економічної ситуації в Україні через підвищення тарифів на комунальні послуги».

На цій підставі секретар РНБО запросив у прем'єра дані про структуру власників усіх енергетичних компаній, енергопостачальних компаній, операторів систем розподілу електроенергії (колишніх обленерго) та газопостачальних і газозбутових компаній України.

Крім того, Данілов просить Шмигаля підготувати для РНБО матеріали про підвищення в Україні комунальних послуг і покращення сфери держрегулювання на ринках газу, електроенергії та тепла.

З 1 січня 2021 року в Україні виросли майже усі тарифи на комуналку для населення. Після численних протестів уряд 18 січня вирішив зафіксувати на лютий-березень ціну на газ на рівні 6,99 грн за кубометр, а а НКРЕКП - знизила максимальний тариф на розподіл газу до 1,79 грн за куб (без ПДВ).

Згодом влада також вирішила запровадити річні контракти на постачання газу, щоб уникнути росту цін.