Росія почала перепис населення в окупованому Криму

Росія почала перепис населення на території окупованого Криму. Міністерство закордонних справ України закликало міжнародну спільноту засудити та не визнавати його.

Про це повідомляє пресслужба МЗС.

У відомстві зазначили, що такі дії Москви спрямовані проти державного суверенітету і територіальної цілісності України.

В МЗС вважають, що цей перепис є намаганням легітимізувати анексію Криму, а також поширити на його територію дію російського законодавства.

Також МЗС попередило, що учасники Кримської платформи протистоятимуть таким діям Росії. Відомство наголосило, що залишає за собою право вжити заходів у відповідь.

У Києві нагадали, що кримський «референдум» 16 березня 2014 щодо приєднання до Росії не має юридичної сили та не може слугувати підставою для організації на півострові перепису населення.

Крім того, в міністерстві підкреслили, що оцінювати ситуацію у Криму може лише неупереджений та об'єктивний моніторинг з боку міжнародних організацій, які мають відповідний мандат.

Європейський Союз теж засудив російський перепис в окупованому Криму. Речник Європейської служби зовнішніх справ ЄС Пітер Стано заявив, що такі дії Москви є спробою узаконити анексію Криму та підірвати суверенітет і територіальну цілісність України. 

У ЄС зазначили, що продовжать політику невизнання щодо дій Росії в окупованому Криму.

Перепис в окупованому Криму відбувається у межах всеросійського перепису, основна частина якого триватиме з 15 жовтня по 14 листопада. Він мав відбуватися ще у 2020 році, проте його тричі переносили через пандемію.