СБУ просить Google та Apple переглянути свою діяльність, щоб запобігти поширенню «ВКонтакте» на території України

Служба безпеки України звернулася до Google та Apple із закликом заборонити розміщення у магазинах Play Market та App Store мобільного додатку російської соцмережи «ВКонтакте».

Про це повідомили у СБУ у відповіді на запит Укрінформу.

Так, у службі зауважили, що закликали іноземних партнерів привести їхню діяльність на території України відповідно до національного законодавства.

Також у відомстві пояснили, що більшість інтернет-провайдерів дотримують блокування російських соцмереж «ВКонтакте», відповідно до рішення РНБО. Проте ж компанії, які в обхід блокуванню дозволяють користуватися соцмережею через мобільні додатки.

Саме тому СБУ звернулася до Google та Apple, щоб вони привели свою діяльність у відповідність із національним законодавством та прибрали додатки, щодо яких введені санкції.

Водночас у службі кажуть, що санкційне законодавство України має недоліки. Наприклад, немає порядку притягнення до відповідальності за нівелювання чи обхід санкцій.

Як повідомлялося, російська соціальна мережа «ВКонтакте» на своїй офіційній сторінці для українських користувачів повідомила, що розробники поліпшили роботу проксі в мобільному додатку, завдяки чому ВК тепер можна користуватися "без обмежень".

Нагадаємо, у травні 2020 року президент Володимир Зеленський продовжив заборону на російські соціальні мережі "Вконтакте" та "Однокласники" на території України, що діє з травня 2017 року.