СБУ проводить свідчі дії на основному смітнику Києва

Сьогодні, 27 липня, близько 30 співробітників Служби безпеки України прибули на полігон твердих побутових відходів №5 для виконання слідчих дій, створивши умови, які не дозволяють полігону функціонувати у штатному режимі щодо захоронення відходів.

Про це заявили у Київській міській державній адміністрації з посиланням на ПрАТ «Київспецтранс».

Як зазначають у компанії, полігон №5 є об’єктом критичної інфраструктури, який забезпечує санітарну очистку Києва, Обухова, Українки та населених пунктів Обухівського району Київської області.

«Безперестанне утворення громадянами побутових відходів вимагає цілодобової та безперервної роботи підприємства. Збої у роботі з прийняття відходів на захоронення невідворотно вплинуть на порушення графіку вивезення побутових відходів від житлових будинків столиці та передмістя», - йдеться у повідомленні компанії.

Таким чином, «Київспецтранс» був вимушений повідомити про ризики у питанні санітарно-епідемічної ситуації у місті Києві та Київському регіоні, що є критичним, враховуючи аномальну літню спеку.

Також там зазначили, що слідчі СБУ вбачають у діях службових осіб ПрАТ «Київспецтранс» ознаки кримінального правопорушення за статтею 441 («Екоцид») КК України.

У «Київсецтрансі» нагадали, що полігон №5 у селі Підгірці є єдиним в Україні полігоном, обладнаним системою збору та переробки фільтрату, та одним із небагатьох, захищених та оснащених для прийому твердих побутових відходів.

«Київспецтранс» – єдина у Києві компанія, яка має ліцензію на право провадження господарської діяльності із захоронення побутових відходів, до того ж вона вперше в державі розпочала рекультивацію полігону №5, у той час, як на території України більше тридцяти тисяч санкціонованих та несанкціонованих звалищ.