Що приховує булава Президента України

Булава – це один з офіційних символів глави держави, який засвідчує спадкоємність багатовікових історичних традицій українського державотворення. Вона зроблена зі срібла, повністю вкрита позолотою, традиційно прикрашена орнаментом з 64 каміннями – смарагдами та гранатами в складній золотій оправі. Важить президентська булава 750 грамів та зберігається у різьбленій скриньці з червоного дерева, на якій зображений малий Державний Герб України.

Булава Президента України має свій секрет. У ручці є порожнина, в якій сховано тригранний стилет із булатної сталі. Стилет з булави витягується за допомогою кнопки, прикрашеної якутським смарагдом. На цьому стилеті вигравійований позолотою латинський девіз: „Omnia revertutur” (Все повертається). „У цій фразі закладено дві ідеї: влада президента минуща, по-друге, в нашому гімні написано, що нам ще „усміхнеться доля ”,„повернеться слава”, тобто повернуться славні часи”, – говорив відомий геральдист, заслужений художник України Олексій Руденко, який розробляв дизайн символів президентської влади та координував роботу більш як 70 майстрів-виробників, які їх виготовляли. 

Нагадаємо, що булава Президента України, як атрибут української державності, запроваджена Указом Президента України від 29 листопада 1999 року.