Обмеження електропостачання можуть тривати до серпня-вересня

Відключення світла в українців, що розпочалися 14 травня, можуть тривати до серпня-вересня. А взимку дефіцит в енергосистемі буде навіть за теплої погоди.

Про це заявив радник прем'єр-міністра, член наглядової ради «Укренерго» Юрій Бойко на пресконференції в Медіацентрі Україна.

«Якщо говорити про обмеження, що розпочалися добу тому, то в цих умовах нам доведеться жити, за моїми оцінками, до серпня. У серпні-вересні очікую незначне покращення в силу різного набору факторів», — сказав Бойко.

За його словами, у серпні-вересні атомна генерація виходитиме з активної фази ремонтів, а в енергосистемі ще буде присутня велика кількість сонячної генерації. Також знизиться навантаження на енергосистему за рахунок все ще теплої, але вже не спекотної погоди.

«Якщо говорити про травень, то ці обмеження могли розпочатися трохи пізніше, якби не така холодна погода», — вважає радник прем'єр-міністра.

Він пояснив, що зі зниженням температури українці почали активно використовувати обігрівальні прилади, тому в енергосистемі утворився дефіцит навіть з урахуванням активного імпорту електроенергії. Щоб втримати енергосистему в збалансованому стані й не допустити аварій, диспетчери були вимушені вимкнути споживачів.

А от зима, на думку Бойка, буде «невідворотно важкою», і шансів на відновлення знищеної за два місяці генерації в повному обсязі немає.

Уникнути дефіциту електроенергії взимку не вдасться навіть за теплої погоди, додав член наглядової ради «Укренерго».