Скасувати РРО? На це держава не може піти, - Гетманцев

Головний ідеолог запровадження в Україні обов’язкових реєстраторів розрахункових операцій (РРО) для фізичних осіб-підприємців, нардеп Данило Гетманцев готовий до діалогу з ФОПами, але не коли вони категорично вимагають скасувати цю норму.

Про це він заявив в ефірі програми «Мокрик По Живому» на Громадському.

За словами Гетманцева, важко вести діалог із рухом «SaveФОП», бо їхня вимога — скасувати РРО, а на це держава не може піти.

«Ми готові були обговорювати штрафи (до речі, 1 грудня більшість із них скасували), полегшувати звітність, навіть готові були обговорити не введення фіскалізації для насправді малих підприємств… Але це питання не сприймалося взагалі (рухом «SaveФОП», - ред.). Скасувати фіскалізацію як таку (їхня вимога, - ред.) - я таку вимогу не сприймаю», - розповів він.

Депутат називає таку позицію руху неконструктивною.

«Я вважаю, що ми не повинні йти на поводі у вулиці, якщо ми приймаємо рішення на користь суспільства в цілому», — наголосив Гетманцев.

Він визнає, що в цьому русі є справжні малі підприємці, однак здебільшого його контролюють «сили, які хочуть залишити все, як є». На уточнювальне запитання, які, він відповів: «Пройдіть Хрещатиком, подивіться, які магазини працюють під ФОПами. Вони продають шуби під ФОПами, електроніку. От увесь Хрещатик - це ФОПи» (йдеться про так звані фопівські ферми, коли великі компанії маскуються під велику кількість ФОПів, - ред.).

Гетманцев також уточнив, що ці магазини видають чеки, але вони не фіскальні. З фіскального чеку податкова отримує інформацію про продаж, а наразі в магазинах видають нефіскальні чеки — «є апарат, який щось друкує, принтер».

Сам Гетманцев вважає РРО взагалі основою детінізації, без якої не буде успішної України. Також він наголосив, що у великій кількості країн РРО вже працює: «Про Європу навіть не кажу, навіть у Танзанії є».

«Це не якийсь велосипед, який хтось вигадав, і ми будемо дискутувати, впроваджувати його чи ні. Це елементарний must have будь-якої цивілізованої економіки. Я взагалі обурююсь, що ми дискутуємо, треба це чи не треба… чи необхідна детінізація, чи треба боротися з контрабандою? Це взагалі безглузда дискусія», - підсумував депутат.