Справа Майдану: двох ексберкутівців засудили до трьох років в'язниці

Шевченківський суд Києва засудив двох колишніх працівників спецпідрозділу «Беркут» Віктора Ейсмонта та Володимира Мохоня до 3 років позбавлення волі. Вони, за даними слідства, в листопаді 2013 року затримували активістів Майдану та складали на них адмінпротоколи.

Про це йшлось у трансляції судового засідання, а також повідомив нам потерпілий Максим Федяй. 

Суд визнав винними Мохоня та Ейсмонта за ч. 2 ст. 365 Кримінального кодексу про перевищення службових повноважень, вчинене групою осіб, що супроводжувалося насильством чи погрозою насильством. Крім ув'язнення, їм заборонили на три роки обіймати будь-які посади у правоохоронних органах.

Водночас суд звільнив обвинувачених від покарання за статтями про перешкоджання мирним зібранням та службове підроблення через сплив строку давності.

Прокурор у справі Олег Багнюк нам у коментарі зазначив, що просив для обвинувачених 6 років позбавлення волі, але суд частково не врахував їхню кваліфікацію про дії у складі організованої групи та виконання злочинного наказу.

«Ми вважаємо, що це був наказ і саме ця кваліфікація відповідала фактичним обставинам. Обвинувачені не надавали жодних показів», — сказав Багнюк.

За його словами, захисники Ейсмонта і Мохоня наполягали, що вони не вчиняли інкриміновані злочини. Багнюк зазначив, що Ейсмонт до сьогодні працював у поліції, але звільнити його зможуть лише після того, як вирок набуде чинності — тобто після розгляду апеляції, якщо її подаватимуть.

Водночас адвокатка потерпілих активістів Майдану Євгенія Закревська заявила, що це перший реальний вирок ексберкутівцям у справах Майдану.

«І перший обвинувальний вирок щодо подій 30-го листопада», — зазначила адвокатка у Facebook.

За даними слідства, Віктор Ейсмонт і Володимир Мохонь затримали потерпілого Максима Федяя біля стели на Майдані Незалежності 30 листопада 2013 року. Вони склали проти активіста рапорт про адміністративне правопорушення, куди, за даними слідства, внесли неправдиві відомості, які згодом скасував апеляційний суд.