Справу щодо неправомірних дій Омеляна скеровано до суду - НАБУ

Детективи Національного антикорупційного бюро закінчили досудове розслідування кримінального провадження щодо колишнього міністра інфраструктури Володимира Омеляна, які призвели до недоотримання держбюджетом 30,5 млн гривень. Йому загрожує до 6 років в’язниці.

Про це повідомила пресслужба НАБУ.

Так, обвинувальний акт 6 листопада скеровано до суду.

Дії Омеляна кваліфікували за ч. 2 ст. 211 Кримінального кодексу України (Видання службовою особою нормативно-правового акту, що зменшує надходження бюджету всупереч закону, якщо предметом таких дій були бюджетні кошти в особливо великих розмірах). За це експосадовцю загрожує від 2 до 6 років в’язниці.

За даними слідства, колишній міністр у грудні 2017 року видав наказ про зменшення усіх портових зборів (крім маякового) на 20%. Водночас один із цих зборів — адміністративний — є дохідною частиною державного бюджету. Тож змінити його розмір могла лише Верховна Рада, а не міністр.

Також Міністерство фінансів України виступало проти зменшення усіх портових зборів, наголошуючи, що зменшення саме адміністративного збору призведе до недоотримання доходів в державний бюджет. Про це Мінфін неодноразово інформував міністра інфраструктури.

У підсумку рішення Омеляна про зменшення портового (адміністративного) збору призвело до ненадходження до державного бюджету у 2018 році 30,4 млн гривень: з очікуваних 203,5 млн гривень отримано 173,1 млн гривень.

"Ці дані підтверджує Держаудитслужба та судова експертиза. Згодом Міністерство інфраструктури визнало, що наказ про зменшення зборів не досяг поставленої мети", - зазначили у НАБУ.

Розслідування вказаних фактів детективи НАБУ здійснювали за процесуального керівництва САП та оперативного супроводу ГУ КЗЕ СБ України з 11 листопада 2019 року.