Справу за обвинуваченням Чауса у хабарництві передали до суду

Справу щодо колишнього судді Дніпровського районного суду Києва Миколи Чауса передали до суду. Його обвинувачують у вимаганні та одержанні 150 тисяч доларів хабаря.

Про це повідомила пресслужба Національного антикорупційного бюро України.

Дії Чауса кваліфікували за частиною 4 статті 368 Кримінального кодексу України. За це загрожує від 8 до 12 років тюрми з конфіскацією майна та позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

Як раніше повідомлялося, на отриманні хабаря у 150 тисяч доларів детективи НАБУ викрили Чауса в серпні 2016 року. Ці кошти виявили у двох скляних банках, які суддя сам закопував у дворі власного дому.

Гроші нібито призначалися за винесення вироку у справі Світлани Сасевич, яку звинувачували в незаконному збуті наркотичних речовин. Обвинувачення просило для жінки 7 років позбавлення волі, суддя Чаус виніс вирок - 5 років умовно.

У вересні 2016 року Верховна Рада дозволила затримати суддю, але тоді він уже втік з України. З листопада того року Чаус перебував у міжнародному розшуку, а згодом його затримали в Молдові за екстрадиційним запитом. Проте колишнього суддю не екстрадували, а у квітні 2021 року Чауса викрали в Молдові.